You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

1.Ders : Adobe Illustrator’e Başlarken

1.Ders : Adobe Illustrator’e Başlarken

Administrator
1.Ders : Adobe Illustrator’e Başlarken
Şimdi Adobe Illustrator’e yeni başlayacak olanlar için yararlı olacağını düşündüğüm bir yazı yazdım.

Photoshop’un arabirimine alışıksanız, Illustrator’ün de arabirimine çok rahatlıkla alışabilirsiniz. Çünkü her iki programında arabirimi neredeyse aynı. Sonuçta ikisi de Adobe’nin elinden geçmiş. Şimdi Illustrator’un arabirimine bir göz atalım:

Arabirim

Aşağıdaki görüntüye baktığımızda solda birtakım araçların yer aldığı araç kutusu, sağda paletler, üstte kontrol paleti ve ortada artboard(sayfa) bulunmakta.

[Resim: illusqi4.jpg]


Ekrandaki paletlerimiz ve araç kutumuzu yine Photoshop’daki gibi TAB tuşu ile gizleyip gösterebiliyoruz. Eğer SHIFT+TAB tuşlarına basacak olursak sadece paletlerimizi gizleriz. Paletlerimizi ve araç çubuğunu kendinize göre uygun bir biçimde yerleştirdikden sonra üstteki menüden WINDOW-WORKSPACE-SAVE WORKSPACE komutunu çağırdıkdan sonra bir isim vererek çalışma alanındaki paletlerin ve araç çubuğunun pozisyonlarını kaydedebiliriz. Bu komut paletlerin yerlerini karıştırınca veya istemeden kapatınca tekrar eski istediğimiz düzende geri götürebilmek için gayet yararlıdır. Eğer paletlerin konumunu Illustrator’un ilk açılışındaki gibi ayarlamak istiyorsanız WINDOW-WORKSPACE-DEFAULT’u seçmeniz yeterlidir.

Ayrıca ekranımızda daha fazla yer açmak için her defasında F tuşuna basarak menü çubuğu ile tam ekran, tam ekran ve standart görünüme geçiş yapabilirsiniz. Bu size daha ferah bir çalışma ortamı sunar.

Araç Kutusu

Araç çubuğunda az önce birtakım araçların yer aldığından bahsetmiştik. Bu araçların altında yine Phohoshop’da olduğu gibi(ne kadar çok benzerlik olduğunu görüyorsunuz sanırım) alt araçlar bulunmakta. Örneğin aşağıdaki görüntüdeki gibi araç kutusundaki düğmelerin altında küçük bir ok işareti(A) var ve o düğmeyide basılı tutunca, o aracın altında gizlenmiş farklı araçların var olduğunu göreceksiniz.

[Resim: illus1fv2.jpg]

Alt araçları açınca en sağda yine küçük bir ok işareti(B) bulunur ve buraya basarsanız yukarıda görüldüğü gibi araçları açık halde bırakabilirsiniz. Eğer sıkça kullandığınız araçlarınız var ise bu şekilde bir yol izleyerek Illustrator’u daha rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kontrol Paleti

Kontrol paleti ekranın en üstünde bulunan, seçilen araca veya nesneye göre, seçilen öğenin temel özelliklerini ayarlamanızı sağlayan en önemli paletlerdendir. Bu paletle sayfamızdaki öğelerin temel özelliklerini(stroke, brush, yazıtipi büyüklüğü, x-y konumlandırma, genişlik-yükseklik vs…Wink belirleyebiliriz.

Kontrol paletinin konumunu ise en sağdaki küçük ok ikonuna tıklayarak açılan menüden ayarlıyoruz. Aşağıdaki görüntüde açılan menüdeki komutlardan Dock To Bottom’a basarsak palet en aşağıya, Dock To Top’a basarsak üste gelir.

[Resim: illus2sk9.jpg]


Paletler

Paletlerlede yine az önce anlattığım ekranın üstünde yer alan kontrol paleti gibi sayfada seçilen öğelerin özelliklerini belirlemeye yarar. Paletleri WINDOW menüsü altındaki komutlarla açıp kapatabilirsiniz.

Aşağıdaki görüntüye bakacak olursak bazı paletlerin başlıklarının solunda aşağı ve yukarı ok ikonu(A) bulunmakta. Buna basarak paleti genişletip ek fonksiyonları görebiliyorsunuz. Ayrıca paletlerin sağ üst köşesinde küçük bir ok ikonu(B) bulunmakta ve bu ikona basıldığında bir alt menü açılmaktadır.

[Resim: illus3im2.jpg]

Menü Çubuğu

Her programda olduğu gibi Illustrator’un da birçok komutunun yer aldığı çubukdur. İlerde mümkün olursa buradaki önemli komutları bir kaç yazı halinde anlatacağım.
İlk Tercihlerinizi Belirleyelim

Adobe Illustrator’un arabirimine kısa bir gezinti yaptıkdan sonra şimdi de işinize yarayacağını düşündüğüm bazı ufak tercih ayarlamalarını göstermek istiyorum. Illustrator’un tercihlerine girmek için CTRL+K veya ekranın üstündeki menüden EDIT-PREFERENCES komutuna basmanız gerekiyor. Ardından aşağıdaki gibi bir ekran belirir. Tercih sayfalarında dolaşmak için PREVIOUS ve NEXT düğmelerini veya bu pencerenin sol-üst köşesindeki listeyi kullanabilirsiniz.

[Resim: illus4qg3.jpg]


Şimdi sol üst köşedeki listeden Units&Display Performance’ı seçerek tercih sayfasının en altındaki kaydırma çubuğunu göreceksiniz. Burada Hand Tool(el aracı) kullanırken, Illustrator’un çalışmanızı daha net veya daha hızlı güncellemesi için ayar bulunmakta. Sıkı bir Illustrator kullanıcısı çalışmasını oluştururken Pen Tool(kalem aracı), Zoom Tool(büyütme aracı) ve Hand Tool(el aracı) üçlüsüne sık sık başvurur. İşin Hand Tool(el aracı) kullanma kısmında bilgisayarınız eğer yavaşsa Illustrator’de hantallaşma başlar. Bu da kullanıcı açısından problem oluşturur(en azından benim için yavaşlık en büyük problemlerdendir). Aşağıdaki görüntüdeki gibi bu ayar ile oynayarak Illustrator’un ekranı daha hızlı(Faster Updates) veya daha kaliteli(Full Quality) güncellemesini belirlersiniz.

[Resim: illus5jv4.jpg]

Yine bir performans için küçük bir ipucu daha vermek istiyorum. Preferences penceresindeyken sol üst köşedeki listeden Plug-ins&Scratch Disks adlı sayfaya ulaştıkdan sonra sayfanın ortasındaki Scratch Disks bölümünden Primary olarak C:\ sürücüsünden farklı ikincil bir sabit disk bölümü belirleyin(örneğin D:\). Bu ayar ile Illustrator’un çalışma esnasında oluşturduğu geçici dosyasını farklı bir bölüme yerleştirerek biraz daha performans artışı sağlıyoruz.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.