You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi

30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi

Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, koşulları itibariyle Türk topraklarının tamamen işgalini hedef alıyordu. 10 Ağustos 1920’de yine Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması da Türk milletinin yok sayılmasına neden olan çok ağır koşullar içeriyordu. Türk milleti bu antlaşma hükümlerini hiçbir zaman kabul etmediğini, Atatürk’ün önderliğinde başlattığı bağımsızlık mücadelesi ile bütün dünyaya ilan etmiştir.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a gelerek başlattığı bağımsızlık mücadelesi adeta bir çığ gibi büyümüş, yapılan kongreler ile birlikte daha da sağlam bir milli hareket haline dönüşmüştür. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile memleket yönetiminin halkın kendisine verilmiş olması, milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasındaki ki en büyük etkenlerden biri olmuştur.

Vatanın ve milletin bağımsız bütünlüğünü korumanın yolunun, düşmanla top yekun mücadele edilmesiyle mümkün olacağı fikrine sahip olan Meclis, bir çok önemli kararlara imza atmış, düzenli ordu kurularak ilk olarak Doğu’da Ermeni çetelerine karşı önemli başarılar elde edilmiştir. Elde edilen her başarı halkın moral gücünü yüksek tutmuş, İnönü Muharebeleri ile Batı’da Yunanlılara çok ağır kayıplar verdirilmiştir. 23 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesi ile Yunanlılar büyük bir bozguna uğratılmış, bu savaş sonrasında TBMM tarafından, Mustafa Kemal’e ’Gazi’ unvanı ve ’Mareşal’ rütbesi verilmiştir.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’nın Türk ordusu tarafından kazanılması ile artık büyük zafere çok yaklaşılmıştır. Düşmanın son bir harekat ile vatan topraklarından atılması için tüm hazırlıklara son hızıyla devam ediliyordu. Tahrip olan toplar onarılmış, silah ve cephaneler temin edilmiş, Güneydeki Türk birlikleri gizlilik içerisinde Batı cephesine kaydırılmış, ordu taarruz eğitiminden geçirilmiş böylelikle 1922 yılı Ağustos ayına kadar tüm hazırlıklar tamamlanmıştı.

Başkomutanlığını Gazi Mustafa Kemal’in yaptığı ordumuz 26 Ağustos 1922’de düşmana karşı taarruza geçerek bir saat gibi kısa bir sürede düşman mevzilerini ele geçirdi. 30 Ağustos günü çember içine alınan düşman kuvvetleri yok edilirken, elde edilen esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te bulunuyordu. Bu savaş Mustafa Kemal’in önderliğinde yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz’un başarı ile sonuçlanmasının ardından kaçan düşman askerleri İzmir’e kadar takip edilerek 9 Eylül 1922’de İzmir’inde kurtarılması ile yurdumuz tamamen düşmanlardan temizlenmiş oldu.

Türk’ün olağan üstü gayret ve gücünü tüm dünyaya göstermiş olması açısından büyük bir öneme sahip olan 30 Ağustos Zaferi, milli bir bayram olarak her yıl büyük bir coşku içerisinde kutlanmakta, dosta güven, düşmana korku veren kahraman ordumuzla milletçe gurur duymaktayız.

Not: Türklerin Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandırmasının ardından Sevr Antlaşması hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş, 23 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması uygulamaya konulmuştur.



kaynak:ataturkdevrimleri.com/yazi-1010-30-agustos-zafer-bayraminin-anlam-ve-onemi.html
Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam ve Önemi | atatürkün hayatı ilkeleri şiirleri anıları fotoğrafları

]Türk Ulusu, 30 Ağustos Büyük Zaferi ile, insanlığa, insanca yaşamanın ancak özgür, bağımsız ve egemen bir ulus olmakla gerçekleşebileceğinin en güzel örneğini verirken, bu uğurda her türlü özveriye katlanmaya daima hazır olduğunu da göstermiştir.

]Onurla, kıvançla yıl dönümünü kutladığımız bu zaferin kazanılmasında en önemli etken Türk Ulusu’nun kendisine olan güveni ve inancıdır.

]Zaferimizin büyük önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyor, halkımızın bu büyük bayramını yürekten kutluyorum.

[Resim: 1148744_10151774515848950_152671349_n.jpg]
Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam ve Önemi | atatürkün hayatı ilkeleri şiirleri anıları fotoğrafları

]Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle başta büyük komutan Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, halkımızın bayramını en içten duygularımla kutluyorum.

[Resim: 1185277_10151774507783950_742440346_n.jpg]
Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
[FONT=verdana]Akıncı
[FONT=verdana]Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik;
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!
[FONT=verdana]Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!
Bir yaz günü geçtik Tuna’dan kafilelerle...
[FONT=verdana]Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan.
Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan.
[FONT=verdana]Bir gün dolu dizgin boşanan atlarımızla,
Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla…
[FONT=verdana]Cennette bugün gülleri açmış görürüz de,
Hâlâ o kızıl hâtıra titrer gözümüzde!
[FONT=verdana]Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik,
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!


[FONT=verdana]Yahya Kemal BEYATLI
Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
[COLOR=#808080]Bağımsızlığımızı ve bir devlet olmamızı sağlayan 30 Ağustos Zafer’ini bize armağan eden eşsiz Önder Atatürk’e, silah arkadaşlarına, Kahraman Ordumuza, şükranlarımızı sunuyor, Türk milletinin bu büyük bayramını şahsım ve grubum adına kutluyorum.

MİLLİ KURTULUŞ DESTANINDAN; NAZIM HİKMET RAN, 26 AĞUSTOS 1922 BÜYÜK TAARRUZ BAŞLADI

Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
Kurtuluş Savaşı - Büyük Taarruz Ve Mustafa Kemal Atatürk..!!

Administrator
30 Ağustos Zafer Bayramının Anlam Ve Önemi
[FONT=Verdana, Arial, sans-serif][COLOR=#a50315]KARTAL BAKIŞLI DEHADAN MUSTAFA KEMAL’İN MANGASI- ARİF HİKMET PAR
Askerler geceyi beklediler,
Bozkır gecesini.
Sıcak toprak üstünden
Bir buğu yükseliyordu
Yıldızlara baktı Hasan Çavuş
Dedi: “emme de parlak bu gece”
Bir sigara yaktı
Mangasından tekmil getirdi Memiş Onbaşı:
Aydınlı İsmail’in bacağında sızı varmış,
Tireli Hüseyin sabaha kadar uykusuz kalmış.
Bodur Ali ah diyor bir memlekete gitsem,
Yine hafiften bir türkü tutturmuş,
Giresunlu Rüstem.
Tüfeği elinden düşmez Bergamalı Ahmed’in,
Avrat, tüfek, at,
Namus sözüdür, diyor
Büyük taarruz bir an önce başlasın istiyor.
Az ötede Mustafa Kemal’in çadırı,
ecede bir gümüş ehram gibi parıldar.
Kapısında bir nöbetçi
Kulak vermiş içerdekileri dinliyor.
Silah sesleri duyar gibi
Ürperiyo yağız teni.
Kulakları pusuda bir kaplan gibi dikilmiş,
Düşünüyor Büyük Taarruzun neticesini...

“Mustafa Kemal’i gördüm, Birşeyler süzüldü ışık ışık içime.
Daha dağ, daha kaleyim
Bir başlasın top sesleri hele,
Afyon’a girmezsek iki saatte
“Öleyim” diyor.
Mustafa Kemal’in mangasında,
Korkudan eser yok
Günlerdir yarı aç, yarı tok,
Bir kaşık tuzu bulunsun diye vatan macerasında,
Paşalar Paşasının kumandasında
Zaferder zafere koşuyor.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.