You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Pirsultan Abdal kürt direnişçisi imiş!?

Pirsultan Abdal kürt direnişçisi imiş!?

Posting Freak
Pirsultan Abdal kürt direnişçisi imiş!?
Son zamanlarda Alevilik tartışmalarının boyutları genişlemeye başladı. Alevilik konusunun derinlemesine tartışılması bilimsel açıdan sevindirici olmakla birlikte, son zamanlardaki bazı tartışmalar tatsızlaşmaya doğru gitmektedir.

Örneğin: '' Alevilik zerdüştleşiyor, Arap Aliliği, Güneş Aliliği, Dedelik tartışmaları ve buna benzer tartışmalar başlamış durumdadır.

Geçenlerde biriyle konuştuğumda söyledikleri: '' Biz, Hacı Bektaş Aleviliğini değil, Pirsultan Aleviliğini tutuyoruz'', '' Hacı Bektaş devletçiydi'', Pirsultan ise haksızlıklara karşı bir direnişçiydi'', ''Biz, Pirsultanın türklere karşı(burada Osmanlıyı ima ediyor), kürt ezilenlerinin yanında yer aldığını ve Osmanlıya karşı ayaklanmasını destekliyoruz, ve Pirsultanın kürtlük yanını destekliyor ve tutuyoruz, Aleviliğin bu yanını tutuyoruz, yoksa Hacı Bektaşın Aleviliğini değil'', diyor.

Yani buradan ne sonuç çıkıyor?

Pirsultan türk değil, bir kürt direnişçisi, değil mi?

Bunu söyleyen de örgütçüler...

Pes, doğrusu!!!

Kürt aşiretlerinin, Osmanlılar tarafından 15ci yüzyılda anadoluya Suriye taraflarından alevilere karşı tampon göreviyle yerleştirildikleri, ve anadolu alevilerinin, Osmanlıyla birlikte işbirliği yaparak katledilmelerine yardımcı oldukları tezini savunan tarihçileri dikkate almak gerek.

Daha sonra anadolu alevilerinin zaman içerisinde kürtlerle kaynaşması bu olasılığı çürütmez, tarih bunu gerektirmiştir toplumsal gelişim açısından. Aşiretler zamanla zayıflamaya başlayınca, bu aşiretlerdeki yoksullaşma ve ağalarının baskılı yönetimleri sonucudur bu. Alevi türklerinin de tarihten gelen ezilmişlikleri(sünni Osmanlı baskısı) bu iki halkı birbirleriyle içiçe yaşamaya mecbur kılmıştır, kader birlikleri güçlenmiştir. Ayrılamayacak şekilde birleştirmiştir bu birlikteliklerini. Her iki taraf da birbirlerinin dillerini öğrenmiştir, yani, alevi türkmenleri kürtçeyi, kürt aşiretleri de türkçeyi. Bugün kürt alevileri hala Pirsultan türkülerini türkçeyle söylemektedirler. Çeviri ayrı şeydir.
........................

Pirsultanın bir tane kürtçe söylevlerini bugünün bizleri bilmiyoruz. Aksine bugüne kadar gelen tüm şiirleri en temiz anadolu türkçesidir. Pirsultanı dört yüz yıl yaşatanlar da anadolu alevileri, yani türkmenleridir, türkmen alevileridir.

O zaman Pirsultan nasıl bir kürt şairi olabilir? Şah İsmail de mi kürttü, yani diğer bir deyişle Şah Hatayi?
Konu aslında bu değil, herkes biliyor Pirsultanı. Amaç, Pirsultan direnişçiliğini bugünkü milliyetçi kürtçülükle birleştirmek de değildir, kendilerine çekemedikleri alevi türkleri bu şekilde bölmek, ve kullanmak. Bu komplo teorilerini üretenler de çoğunluk olarak alevi olmayan kürtlerdir kanımca.

..............

Bugüne kadar yapılan, türk milliyetçileri ve kürt milliyetçileri savaşına anadolu alevileri kesinlikle onay vermemiş, ve de iki tarafın savaşını da onaylamamıştır, ve de büyük üzüntü duymuştur, ayrıca en çok ezilenler de anadolu alevileri olmuştur, iki arada bir derede kalmışlardır.

Anlaşılıyor ki, kürt tarafı bu kez bu şekilde yoğun bir propagandaya, yani, Pirsultan kürttür, propagandasına başlayarak alevileri ikileme sokma çabasına başlamışlardır. Eğitim seviyeleri henüz istenilen yere gelemeyen anadolu alevilerinin duygularını allak bullak etmeye çalışmaktadırlar.
Yaptıkları propagandadan biri de, '' devlet, devletçi Hacıbektaş şenliklerine katılarak, Hacı Bektaş Veli'nin devlet yanlısı olduğunu ispatlıyor'', deniyor.
Bunlar tarihi de unutturmaya çalışıyorlar. Babai başkaldırılarını da yok sayıyorlar. Bektaşiliğin Babailerin bir uzantısı olduğunu da unutturmaya çalışıyorlar galiba. Babai uzantılarının Anadoluya yüzyıllara damgasını vurduğunu da unutturuyorlar galiba.

Diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri de bunlara koz vermek için ellerinden geleni arkasına koymamaktadırlar:
''Dersim adını yasaklamak neyi değiştirdi? Dersim türkülere konu olmaya devam ediyor.
''Maraş katliamı, Çorum katliamı, Sivas Madımak katliamı'', ve bunların suçlularının hiçbirinin tarih karşısında yargılanmadıkları gerçeği neyi değiştirdi, Alevi kıyımları neyi değiştirdi?
Bugün bile alevilerin kimliklerinin tanınmaması, inkarcı hükümet politikaları, bunlara daha çook koz vermeye devam edecektir.
Ama burada bir gerçek var bugün, ne kürtler, ne de türkler, asla birbirlerinden ayrılamayan, bir bütün elma olarak kalmaya devam edeceklerdir. Bu, tarihin bir gerçeğidir. Ne ben soyumdan birini vurabilirim, ne de soyumdan biri beni vurabilir. Tarih bizi anadoluda öyle bir kenetledi ki, ayırabilene aşkolsun.
Ne kürt milliyetçilerine, ne de türk milliyetçilerine.......
Asla!
Anadoluyum ben, renkli, rengarenk işlemeli, dağlarım, ovalarım, bayırlarım, hamsim, çil horozum, horonum, dik oyunum, çerkezim, efeyim, fellahım, türküm, kürdüm, ermeniyim, rumum,, sözün kısası hepsiyim, bir bütün elmayım, bir bütün çanak, bir bütün balpeteğim, aşığım, vurgunum, doluyum,

''...yarin ile hoş musun
.. hoş olam olmayam
...o yar benim, kime ne''

demiş ozanlarımız.
...................
Pir Sultan Abdal, tüm haksızların direnişçisidir:

'Dünyanın üzerinde kurulu direk Emek sayılmadan, sızlar bu yürek Bu düzeni kim kurmuş bizler de bilek Söyle canım söyle dinlesin canlar Ocağa koymuşlar köşe taşını Hak kollasın gerçeklerin işini Bir gün ağrıdırlar senin başını Söyle canım söyle dinlesin canlar'
Pirsultan Abdal
..................
Üzümbaba.com
Seke seke geldim ayağım yoktur
Hak mehlemi sende Zöhrem’dir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.

Türkiye’ye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi Ana’dır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.


Bildiren: Pir Zöhre Ana
Junior Member
Pirsultan Abdal kürt direnişçisi imiş!?
herkez kürt ahmet yesevi felan hepsi kürt türk diye bişey yokki dinozorlar bile kürt

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.