You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Posting Freak
Sırt Ağrısı
Sırt ağrıları son derece yaygın bir şikayet konusudur. Hastaların çoğu ağrıları tam omurganın sona erdiği noktada duyarlar. Bu tür ağrı için genellikle lumbago sözcüğü kullanılır.

Lumbagonun ivegen ve süreğen olmak üzere iki türü vardır, ivegen lumbago çok acı verir ve hastanın tüm hareketlerini kısıtlar. Hemen herkes yaşamının bir döneminde ivegen bel ağrısı çeker; bu ağrılar bazı kişileri ise sürekli olarak rahatsız eder. Sırt ağrıları erkekleri kadından daha çok etkiler. Sırt ağrılarına yakalanan kişilerin oranı yüzde 25'dir.

Süreğen lumbago, ivegen tür kadar yaygın değildir. Ancak bu ağrılar aylarca hatta yıllarca sürer ve sık sık yinelerler. Daha çok, başka ağrıların bir sonucu olarak meydana geldikleri için çoğu kez doğum yapan kadınlarda da ortaya çıkarlar.

Lumbagonun birçok nedeni vardır; ağrıya bunlardan hangisinin yol açtığını saptamak çok güçtür. Bunun için çoğu durumlarda hastalığı tam olarak tanımlamaksızın belirtilerini açıklamakla yetinilir.

Ağrılar çoğunlukla belde, omurganın ya tam üzerinde veya yanında ve yerden bir şey almak için yapılan eğilme gibi olağan bir hareket sırasında başlarlar. Alışkın olunmayan bir iş yapılınca ortaya çıktıkları da olur. Örneğin, bir kişi her gün taşıdığı evrak çantasından kat kat ağır olan bir taşı kaldırmaya kalkışırsa sırtında ağrı başgösterebilir. Bir bıçak batarmışçasına başlayan ve hastanın doğrulmasını engelleyen ağrının şiddeti 12 saat içinde çok artar.

Hasta kalkmaya veya yatmaya çalışır ve bir süre hareketsiz kalmayı dener. Vücudun herhangi bir hareketi omurgada veya kaslarda ağrılara yol açtığından hareketsiz kalmak ister. Sırtını da dik tutmaya çalışır. Böylece bel omurlarına bağlı olan kaslar gerilir ve omurganın beldeki içbükey eğrisi düzleşir. Kasların gerilmesi ve omurgada meydana gelen biçim değişikliği, bel ağrılarının fiziksel bir nedenle ortaya çıktığını gösterir.

Beş ivegen lumbago olayının birinde, ağrılar belden bir hatta iki bacağa doğru yayılırlar. Ağrılar siyatik siniri boyunca duyuldukları için bu duruma siyatik denir. Vücudun en kalın ve uzun siniri olan siyatik siniri omurilikten bacağın çeşitli dokularına uyarı ileten başlıca yapıdır. Siyatik sinirini oluşturan liflerden bazıları omurilikten bacağa hareket sağlayan emirleri, bir kısım lifler ise bacaktan omuriliğe ve beyne ısı, basınç ve hareket ile ilgili uyarıları iletirler. Siyatik sinirini oluşturan ince sinir telleri omurilikten çıkarak omurganın sona erdiği noktada bir araya gelirler.

OMURGANIN YAPISI

Siyatik ve sırt ağrılarını tam olarak anlayabilmek için omurganın yapısını iyi bilmek gerekir. Omurga vücudun temel kemiği olduğu ve omuriliğin geçtiği omurilik kanalını oluşturduğu için çok önemli bir yapıdır. 33 omurdan oluşmuştur. Her omurun kemikten meydana gelen yassı bir gövdesi vardır. Omur gövdesinin her iki yanında yer alan iki kemik uzantısı geriye doğru kıvrılarak bitişir ve bir kemer oluştururlar. Omur kenarları üzerinde başka kemik uzantıları da bulunur. Bunlardan sırta dokunulduğunda ele gelen düğüm gibi kemiklere dikensi uzantılar denir. Dikensi uzantılar 2,5 cm. uzunluğunda küt çıkıntılardır.

Üst üste gelerek omurgayı meydana getiren omurların arasında, omurlararası disk denilen esnek yapılar bulunur. Lifsi bir yapısı olan diskler yumuşak bir öz içerirler. Bu diskler omurların hafifçe birbirleri üzerine kaymalarını sağlarlar. Böylece omurga her yöne bükülebilir ve kendi etrafında da hafifçe döner. Disklerin bir başka önemi de darbelere karşı amortisör görevi görmelerinden ileri gelir.

Omurlardaki kemikler bir araya gelerek omurilik kanalını meydana getirirler. Kemerlerden çıkan kemik uzantıları, omurun ana gövdesi kadar geniş olmadığından omurilik kanalında yer yer boşluklar vardır. Buna karşılık her omur kemerinde yukarı doğru uzanan küçük bir kemik bulunur. Bu kem k bir üst omur kemerindeki çukura girerek sağlam bir oynar eklem oluşturur. Bu eklemlerin yer aldığı lifsi kapsül, kemiklerin hareketlerini kolaylaştıran bir sıvı içerir. Omurganın bu yapısı nedeniyle, omurilik kanalında her omura rastlayan kesimde boşluklar bulunur. Bu boşluklardan omuriliğe gelen ve omurilikten çıkan sinir telleri geçer. Sinirler omuriliğe girer ve çıkarken sinir kökü denilen küçük demetler halindedirler. Her sinir kökünden birkaç sinire giden sinir telleri çıkar.

FİBROSİT NEDİR?

Lif dokularının yangılanmaları sonucu meydana gelen duruma fibrosit denir. Otuz yıl öncesine kadar sırt ağrılarının belde meydana gelen yerel fibrositle ilgili oldukları sanılmaktaydı. Ancak bu düşüncede olan hekimler savlarını doğru doğrulayamıyorlardı.

Çünkü ağrıyan bir kası, yangılanmış olduğunu göstermek için kesmek olanağı yoktu. İlk olarak öne sürülen bir kuram, «disk kayması» görüşünü savundu. Ancak burada kayma sözcüğünün yanıltıcı olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü omurlararası diskleri saran lifsi dokunun, üstte ve altta yer alan kemiklere sıkı sıkı bitişmiş olması nedeniyle kaymasına olanak yoktur. Ancak lifsi doku bazen omurga üzerindeki basınca karşı koyamayarak yarılır ve diskin içerdiği yumuşak öz, tüpten çıkan diş macunu gibi dışarı sızar.

İvegen lumbagoya disk kaymalarının yol açtığı kuramı geçerlilik kazanmıştır. Çünkü lifsi dokunun ani bir hareket sırasında açılabilmesi mümkündür. Bundan sonra dışarı sızan disk özü omuriliğe ya da bir sinir köküne basınç yaparak ağrılara yol açabilir. Ancak bir omurilik sinirine yapılan basınç nasıl olup da bacakta veya kalçada ağrılara yol açabilir sorusu sorulabilir. Sinir uçlarına gelen uyarılar duyu sinirleri tarafından omuriliğe ve beyne iletilirler. Duyu sinirlerinin ucunda özel algılayıcı yapılar bulunur, örneğin, dokunma duyusunu algılayan sinirler dokunma sırasında meydana gelen küçük fiziksel değişikliği hemen saptarlar. Ayrıca soğuğa, sıcağa titreşimlere karşı duyarlı olan başka sinirler de vardır. Bu algılayıcı yapılar normal olarak belli uyarılara cevap verirler. Ancak bütün duyu sinirleri aşırı derecede uyarıldıklarında, acı duyusu iletirler.

Hangi uyarıları hangi sinirden elde ettiğini bilen beyin, herhangi bir anda gelen uyarıları ayırt edebilir. Beyin ayrıca her sinirin vücudun hangi bölümünde sona erdiğini de ayırt edebilmekte ve çeşitli uyarılar yardımıyla organların durumu hakkında bilgi sahibi olmaktadır, örneğin bacaklardan biri büküldüğü veya sidik torbası dolduğu zaman beyin durumu hemen öğrenir.

Ancak bu iletim sisteminin kendine özgü bazı sorunları vardır. Çünkü bir duyu siniri normal olarak yalnız kendi görev alanı içinde kalan uyarıları ilettiği halde, bazen herhangi bir uyarıyla da harekete geçebilmektedir. Uyarılar beyne bu durumda da yine aynı sinirlerle ulaşırlar. Böylece beyin farklı uyarıları ayırt edemez.

Dirsek bir yere çarptığı zaman, önkolun küçük parmak tarafından sona eren bütün sinirlerini toplayan önkol siniri uyarılır. Beyin olaydan etkilenen sinir uçlarının ilettiği uyarılar yardımıyla dirseğin bir yere çarptığını anlar. Ancak aynı zamanda karışık ısı basınç ve iğnelenme uyarıları da alır.

Disk kayması kuramı, sırt ağrılarının kalçaya, bacağa ve ayağa doğru uzandığı durumları açıklayabilmiştir. Dışarı sızan disk özünün siyatik siniri içinde bulunan ve bu kesimleri uyaran duyu sinirlerine basınç yaptığı sanılmaktadır. Dirsek örneğinde olduğu gibi, çeşitli sinirler uyarılmakta ancak bu uyarılar uzun sürmekte ve acı vermektedirler. Bu uyanlar beyin tarafından bacaktaki bir rahatsızlık biçiminde değerlendirilmektedir.

Disk kayması kuramının öne sürülmesinden sonra ortopedi cerrahları, omurilik boşluğuna ulaşmak amacıyla bel ameliyatları yaparak sızan disk özlerini temizlemişlerdir. Bu ameliyatlar genellikle başarıyla sonuçlanmış ve hasta bütün ağrılardan kurtulmuştur.

EN ETKİLİ TEDAVİ

Bu ameliyatlarla disk kayması ve disk fıtığı gibi durumların varlığı saptanmıştır. Ancak disklerde kayma veya fıtık olmadığı hallerde de ameliyattan sonra hastaların iyileşmesinin nedeni henüz açıklanamamıştır. Ayrıca sırt ağrılarının diskler üzerinde büyük basınç yapmayan olağan hareketler nedeniyle başlamalarının ve bazı durumlarda kendi kendilerine iyileşmelerinin nedenleri de henüz açıklanamamıştır. Bu nedenle sırt ağrılarının bir bölümü disk kayması kuramıyla açıklanabilmekteyse de, bu cilanda henüz cevaplandırılmamış pek çok soru vardır.

Bu sorulara açıklık getirebilmek için, sırt ağrıları sırasında hastada ne gibi değişiklikler meydana geldiğini incelemek gerekir. Şiddetli ağrı başladığında hasta hareket edemez duruma geldiğinden kendiliğinden en iyi tedaviyi uygular. Kendisine en az acı verecek duruşu alır ve mümkün olduğu kadar az hareket eder. Çoğunlukla sırt üstü sert bir yatağa uzanır. Sert yatak sarkmaları önler ve omurganın bel bölgesine rastlayan bölümünü dik tutar. Aspirin türünden bir ağrı dindirici kullanmanın ve beli termoforla, elektrikli battaniyeyle veya sıcak su kompresleriyle sıcak tutmanın da çok yararı vardır.

Bu tedaviyle ağrılar birkaç gün içinde azalır ve hastaların üçte ikisi üç hafta sonunda bütünüyle iyileşirler. Ancak hastaların geri kalan üçte birinde sırt ağrısı bir sorun olmakta ve iyileşme büyük ölçüde doktorların ve hastaya bakan yakınların gayretine bağlı kalmaktadır.

Bazı doktorlar omurgayı dik tutacak bir korse kullanılmasını önerirler. Bir başka tedavi yöntemi de hastayı, bel omurları iyice gerilecek biçimde gergin tutarak disk özünün yeniden yerine kaymasını sağlamaktır. Bazı hekimler de ağrıların başgösterdiği noktaya yerel anestezi yapmayı önermektedirler. Ameliyat bugün, çok ağır hastalar için son bir çözüm yolu olarak kullanılmaktadır. Bu işlemle ya kayan diskler çıkarılmakta veya omurganın dik durmasını sağlayacak bir kemik eklemesi yapılmaktadır.

OMURGAYA MASAJ

İvegen lumbagoya yakalanan hastaların birçoğu masaj yaptırır. Masajlar bazen ortopedi cerrahları tarafından yapılır ve kayan bir diski yerine oturtmak amacını güder. Bazı durumlarda ise zedelenen kaslarda ve bağlarda meydana gelen ve ağrıya yol çaçan doku oluşumlarının çözülmesini sağlamak için yapılır. Bazı hekimler de kaydığını tahmin ettikleri omurları, omurga üzerine basarak yerlerine yerleştirmeye çalışırlar. Masaj tedavisinin ilginç yanı sürekli sırt ağrılarının bile bir süre devam eden uygulamayla giderilebilmesidir.

SIKIŞAN YAĞ DOKUSU

Sırt ağrılarını açıklamaya çalışan bir kuram da, omurilik kanalının kemerleri arasında yer alan eklemlerle ilgilidir. İvegen lumbago genellikle orta yaşlı kişilerde başgösterir; çünkü bu yaşlarda sırt kasları gevşemeye başladıklarından omurlar yerlerinden kayma eğilimi gösterirler. Daha ileri yaşlarda omurga hareketlerini yitirip, katılaşmaya başladığından bu tür kaymalara daha az rastlanır.

Oynar eklemlerin iç yüzündeki yağ dokusunda eklemlerin hareketini yöneten çok sayıda duyu siniri bulunur, iki omur birbirinden ayrıldığında oynar eklem de gevşer. Bu nedenle eklem içinde meydana gelen boşluğa yağ dokusundan bir miktar yağ sızabilir. Omurlar yeniden yerlerine yerleştiklerinde bu yağ sıkışır ve duyu sinirleri sürekli ağrı uyarıları iletmeye başlarlar.

Bu tür bir olay, disk kaymasına yol açacak kadar tehlikeli olmayan herhangi bir omurga hareketi sırasında meydana gelebilir. Tedavi disk fıtığında alınan bazı tedbirlerin uygulanmasıyla yapılır. Ağrıya yol açan kasılmaları önleyen herhangi bir tedavi örneğin dinlenme, masaj, sıcak kompresler, ağrı dindiriciler, yerel anestezi bu durumlarda da yararlı olur. Çünkü eklen, üzerindeki basınç azalır ve sıkışan yağ dışarı sızar.

Disklerde meydana gelen zedelenmelerde sinir kökü sıkışmaları ile ilgili belirtiler görülür. Oysa, yağ sıkışmalarında böyle bir durum, meydana gelmez. Sinir köklerinin sıkışmasıyla ağrılar bacaklarda başlıyormuş izlenimi uyanır. Ayrıca duyu sinirlerinin bulunduğu kesime parmakla bastırıldığında algılamada karışıklıklar görülür. Gıdıklanma veya duyarsızlık olabilir. Hatta bacak kaslarını yöneten sinir uyarılarına müdahale edildiği için bacak kaslarında bir gevşeme meydana geldiği durumlar da vardır.

Bazı ivegen lumbago vakalarının beldeki kas veya bağların kopması sonucu meydana geldiği bir gerçektir. Ancak çoğu durumlar sözü edilen disk kayması veya yağ sıkışması gibi olayların bir sonucudur. Sırt ağrıları omurganın üst bölümünü ve boynu da etkileyebilirler. Ancak omurganın 12 omurdan meydana gelen orta bölümünün bu tür rahatsızlıklara karsı bir bağışıklığı vardır. Bu durum kaburga kemiklerinin biçimsiz hareketleri önleyici yapısına bağlanmaktadır.

PSİKOLOJİK AĞRILAR

Apayrı bir durum olan süreğen sırt ağrıları da çeşitli nedenlerle ortaya çıkarlar. Her şeyden önce artritin herhangi bir eklemde olduğu gibi omurlar arasındaki eklemlerde de başgösterebileceği unutulmamalıdır. Omurganın bundan başka özellikle kasların güçsüzleştiği durumlarda daha ağrılı olan başka anormal durumları da vardır. Bazen omurlarda başgösteren verem veya kanser gibi bir hastalık da şiddetli ağrılara yol açar.

Grip gibi yaygın hastalıklarda da sırt ağrıları görülür. Aslında tifodan, bademcik yangılanmasına kadar her hastalıkta ortaya çıkabilen genel bitkinlik durumunda sırt ağrıları çok önemli bir yer tutarlar. Gebelik ve adet dönemlerinde de rahatsızlık veren ağrılar bu durumlarda omurgada meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle ortaya çıkmadıkları için, tedavi asıl hastalığa yönelik olmalıdır.

Son olarak, sırt ağrılarının psikolojik nedenlerle de başlayabileceklerini belirtmek gerekir. Bazen ağrılar çok önceden geçirilmiş olan ağrılı bir hastalığın kalıntıları olarak ortaya çıkarlar. Bazen de sadece kuruntu sonucu olurlar.
[Resim: 114ld.jpg]



Ben göremem daha uzun boyunu
Ahret derler kısaltamam yolunu
Bugün Sahı Merdan sarsın oglunu
Yetis Ya Üseyin baban gidiyo
Junior Member
Sırt Ağrısı
Zamanında bu sırt ağrılarından gerçekten çok çekmiştim. Fazla hareketsiz kalmamdan dolayı oluyordu. Bu yüzden benzer sorunu yaşayanlara mutlaka spor öneriyorum. Bir de piyasada bazı güzel ürünler var mesela Kosmodisk kullanılabilir. Ayrıyetten doğru yatak seçmek de çok çok önemli. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.