You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır ?

WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır ?

Administrator
WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır ?
WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır ?


Öncelikle Child Theme mantığını biraz anlatalım. Diyelim ki temanızda değişiklikler yapmak istiyorsunuz, css dosyasında, dil ayarlarında ya da ne bileyim php kodlarında değişiklikler yapıyorsunuz ve sonrasında bir bakıyorsunuz temanızın güncellemesi gelmiş haklı olarak güncellemek istiyorsunuz. Ama güncellemeyi yaptığınız andan itibaren başınıza gelecek en kötü olay yaptığınız değişikliklerin hepsinin gitmesi; çünkü güncelleme yaptığınızda dosyalar üstüne yazılır ve sizin yaptığınız değişiklikler game over olur.

Peki bunun nasıl önüne geçilebilir ? Ana temada hiç bir değişiklik yapmayıp ; değişiklikleri ben şu klasörde yapayım; sonra da bunları siteye dahil edeyim ki güncelleme olsa bile benim o klasörüme kimse dokunamasın demez misiniz ? çok kolay ve de bir o kadar da yaratıcı bir çözümdür.

Örneğin style.css dosyasında bir sürü değişiklik yaptınız; temayı güncellediğinizde anında üzerine yazılacaktır yeni gelen güncelleme ile ve de sizin çalışmalarınız göz yaşına gönüşecektir.

Bootstrap bilen insanlar ; bootstrap’in ana stil dosyası yerine yeni bir stil dosyasına oluşturup ona stil vermenin esas olduğunu bilirler. heh bu da ona benzer bir mantıkla çalışmaktadır. asıl dosyaya dokunmazsınız ve kendi dosyanızı oluşturursunuz.

WordPress Child Theme ile kolay bir şekilde çocuk yani ana temanın bir alt seviyesinde bir tema oluşturabilir ve de yapılan bütün değişiklikleri bu alt temada saklayabilirsiniz. Böylelikle kullandığınız ana temayı güncelleseniz ya da yenileseniz dahi değiştirmiş olduğunuz ya da yapmış olduğunuz php fonksiyonları, stilleriniz vs. her şey aynen duracak ve de bol dualar edeceğiz child theme’ yi akıl eden adama.

Siz de kendi child theme’ nizi oluşturabilirsiniz. Child theme oluşturmak için yapmanız gereken bir kaç adım vardır onları sayalım sırasıyla neler olacak bir bakalım :
1- Önce wp-admın/themes klasörüne geliyoruz. orada temamızı buluyoruz. temamızın adı tema01 olsun

2-Yeni bir klasör oluşturup adını tema01-child yapıyoruz. yani asıl temanın sonuna -child yazıyoruz.

3-Bir style.css dosyası oluşturup içerisine şu kodları giriniz efendim;

Kod:
Theme Name: tema01-child Tema  

  
Theme URI: http://erelcolak.com.com  

  
Description: Temanız için bir açıklama metni giriniz.  

  
Author: Temayı yapan zat-ı muhterem  

  
Author URI: http://temayi_yapan.com  

  
Template: tema01 /*(ANA TEMANIN ADI BURAYA YAZILACAK)  

  
Version: 1.0.3 (VERSİYONU BURAYA YAZIN)  

  
*/  

  
@import url("../tema01/style.css"); /* (Ana temamız olan tema01' in style css dosyasını import ediyoruz.) */  

  
/* Bundan sonrasında ise tema üzerinde yapmak istediğiniz değişiklikleri yazacaksınız.  */  

  
.title a {  
color: #444 !important;  
[COLOR=#222222]}


4- Bu style.css dosyasını şimdi oluşturduğumuz tema01-child adlı klasörün içerisine atıyoruz.
5- tek dikkat etmeniz gereken şey ise ; asıl tema ile child temanızın dizin yapılarının birebir aynı olması gerekmektedir. aksi takdirde allah allah niçün bu oldu dersiniz.

Kaynak: herelcolak.com/wordpress-child-theme-nedir-nasil-kullanilir/
Administrator
WordPress Child Theme Nedir Nasıl Kullanılır ?
WordPress Child teması – Çocuk tema nedir? – Nasıl yapılır?

WordPress Child teması, yani çocuk teması nedir?. Çocuk teması neye yarar?, nasıl yapılır?. Bu yazıda çocuk teması yapmayı ve faydalarını öğreneceğiz. Child (Çocuk) temasını yapmanın, adı gibi çocuk oyuncağı olduğunu göreceksiniz.

WordPress Child teması nedir? neye yarar?

WordPress çocuk teması, mevcut bir temaya ait dosyaları (@import) içine çektiğimiz, ebeveyn tema ile aynı işlevi gören temadır.

Daha basit bir biçimde anlatalım. XYZ adında bir temamız var. Biz bu tema için bir çocuk teması oluşturduğumuzda, çocuk temamız XYZ teması ile aynı işi yapmakta.
Madem aynı işi yapıyor, neden bir çocuk temasına ihtiyaç var?

Ücretli yada ücretsiz tema kullanan pek çok kişi, zaman içerisinde tema üzerinde çeşitli değişiklikler yapar. Bunu yapmanın yolu’da, tema dosyalarını yeniden düzenlemekten geçer. Bazen kodları değiştirir, bazende yeni kodlar ekleriz.

Sitemize uygun değişiklikleri yaptıktan sonra, tema için bir güncelleme alırız. Güncellemeleri yapmak çok önemlidir. Ancak bunu yaptığımızda, bizi bir problem bekliyor olacak. O problem’de, tema üzerinde yaptığımız tüm değişiklikleri kaybedecek olmamızdır.

Çoğu zaman yaptığımız değişiklikleri, bir kenara not etmeyiz. Ve güncellemenin ardından, tekrar aynı değişiklikleri sil baştan yapmamız gerekir. Bu yaptığımız değişiklik oranına göre, bize epeyce sıkıntılı bir zaman yaşatır.

İşte çocuk temamız burada imdada yetişiyor. WordPress Child teması, güncellemelerden etkilenmeden, yaptığımız özelleştirmelerin kaybolmamasına yarıyor.


Çocuk teması hangi durumlarda gereksizdir?

Sitenizde değişiklikler yapacağınız her durumda çocuk temasına ihtiyaç yoktur. Büyük çaplı değişiklikler yapmak isterseniz, mutlaka bir çocuk tema oluşturmanızı öneririm. Ancak basit değişiklikler için, buna ihtiyacınız yok.

Sitede basit değişiklikler yapacaksanız, yani renk değişiklikleri, font değişiklikleri gibi özelleştirmeler için, çocuk teması gerekmez.

WordPress https://wordpress.org/plugins/wp-add-custom-css/ özel css eklentisi, site orijin css https://wordpress.org/plugins/so-css/ gibi eklentiler kullanarak, basit değişiklikler yapabilirsiniz.

Fakat sitede köklü bir revizyona gidecekseniz, kesinlikle bir çocuk tema oluşturun.


WordPress Child teması oluşturma


WordPress çocuk temasını oluşturmaya başlayalım. Bize öncelikle bir, ana tema lazım. Ebeveyn tema olmadan, çocuk teması hiç bir işe yaramaz.

Bu yazı için WordPress YirmiOnbeş temasını kullanacağız. Benim en beğendiğim temalardan birisi. Ve eğer ücretsiz bir temayı özelleştirmek istersek, bu tema değerlendirilmeli düşüncesindeyim.

Önce ebeveyne temamızın sitemizde yüklenmiş olması gerektiğinin, bir kez daha altını çizelim. Ve geçelim WordPress Child temamızı oluşturmaya.

1. Adım – Çocuk tema için bir klasör oluşturmak

Önce temamız için bir klasör oluşturmalıyız.
Hatırlatma: Çocuk temasını oluşturmak için, Notepad benzeri bir uygulama kullanabilirsiniz. Yada FTP işlemcisi kullanabilirsiniz. İşlemi FTP ile yapmak istersek, klasörümüzü, wp-*******/themes içerisinde oluşturmalıyız.

Notepad veya benzeri bir uygulama ile, yada FTP ile bir klasör oluşturuyoruz. Klasöre istediğiniz bir ismi verebilirsiniz. Ancak karışıklık olmaması için, tema adı ve child şeklinde oluşturmak en iyisidir.

Bizim çocuk teması oluşturacağımız tema, twenty fifteen teması. Klasör adını’da tema adı iele aynı yaptık. Burada tek önemli nokta, klasör adını oluştururken, arada boşluk bırakmamaktır.

twentyfifteen-child. bizim oluşturduğumuz klasörün adı. Bu şu anda tamamen boş bir klasör. Sadece ismi var klasörün ve hiç bir işe yaramaz.
Şimdi sırada bu boş klasörün içini doldurmak var.

2. Adım – Stil dosyası oluşturma (style.css)

Style.CSS dosyaları, temaların görünümünü düzenleyen dosyalardır. Bu dosyaların olmaması durumunda, tema yükleme işlemi sırasında hata mesajı alırsınız.
style.css dosyamız için eklememiz gereken şey, alttaki dizini olduğu gibi kopyalayıp yapıştırmak. Burada hemen şunu da belirtelim,style.css dosyasını, çocuk tema için oluşturduğumuz klasörün içine ekliyoruz.

/*
Theme Name: Twenty Fifteen Child
Theme URI: http://sizin siteniz.com/twenty-fifteen-child/
Description: Twenty Fifteen Child Theme
Author: sizin adınız
Author URI: http://siteniz.com
Template: twentyfifteen

*/ Şimdi bu bölümde yer alan başlıklara bakalım.
  • Theme Name:
Temanızın görünecek adıdır. Buraya istediğiniz adı ekleyebilirsiniz.
  • Theme URI:
Buradaki tema adresi bölümü, WordPress dizinine temanın eklenemesi için gerekli bir bölümdür. Site adresi, demo adresi gibi bir URL eklemek gerekir. Siz buraya, http://siteadınız.com/çocuk tema adı/child şeklinde ekleyin, ve gereksiz yere kafa yormayın.
  • Description:
Tema açıklaması demektir. Tema detaylarına girildiğinde bu açıklama görünür. Önemli değildir. Kafanıza göre doldurun yada hiç eklemeyin.
  • Author:
Yazar adı demek, Çocuk temayı sen yaptığına göre, buraya kendi adını eklemelisin. Yada benim adımı ekle, sen bilirsin, o kadar önemli değil.
  • Author URI:
Tema yazarının site adresi.
  • Template:
Bu bölüm en önemli bölümdür. Buraya ebeveyn temanın adını yazmak zorundasınız. Tema adını yazarken, büyük, küçük harf duyarlı olduğunu da unutmayın. Buraya başka bir isim yazamazsınız. Tema adını rastgele, büyük yada küçük harfle yazamazsınız. Tam olarak ne ise onu yazmalısınız. Aksi halde çocuk teması bir işe yaramaz.
style.css dosyamızı oluşturmak bu kadar. Üstteki pasajı kopyalayıp aynen yapıştırın ve gereken yerleri kendinize göre düzenleyin. Sonrada kayıt edin ve bitti.
Artık bir stil dosyamız var. Bu dosyanın içine @import url(’../twentyfifteen/style.css’); kodunu da eklediğimizde, ana temamızın stil dosyasını devralmış olacaktır.

3. Adım – Functions.php dosyası oluşturma

PHP dosyasını yine yeni tema klasörümüze ekleyeceğiz.
<?php
Fonctions dosyamız bu kadar. Ancak şu an için bir işlevi yok. Bizim çocuk teması için, ana temanın fonksiyonlarını tanıtmamız gerekiyor.
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'enqueue_parent_styles' );

function enqueue_parent_styles() {
wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri().'/style.css' );
} <?php kodunun hemen altına üstteki kodu ekliyoruz. Ve tanımlama işlemi tamamdır. Kaydet diyoruz.

4. Adım – WordPress Child teması etkinleştirme

Bu adımda temamızı etkinleştirmek var. Artık tüm işlemler bitti ve bakalım neye yaradı.
Görünüm => Temalar sekmelerini takip ederek, temamızı buluyoruz. Veya temamızı ftp ile oluşturmamış isek, o zaman oluşturduğumuz temayı sitemize yüklüyoruz.

Daha sonra temalar içinde bulup etkinleştiriyoruz. Sitemize girdiğimizde, çocuk temanın, ana tema ile aynı işlevi yaptığını göreceksiniz.

Bundan sonra temanız için tüm özelleştirmeleri, çocuk teması üzerinden yapabilirsiniz. Güncellemelerden sonra, yaptığınız değişiklikler hala duruyor olacak.
Çocuk tema kullanarak, bir ebeveyn temayı, baştan sona değiştirebiliriz. Bunun için biraz deneyim gerekli elbette.

Tema özelleştirmek konusunda deneyim kazanmak isteyenlere, alt alan adıyla bir site kurmalarını öneririm. Burada dilediği kadar deneme yanılma yöntemiyle kendini geliştirebilir. Üstelik temayı bozmak gibi bir sorunları da olmaz. Çocuk temasından eklenen kodları sil yeter. Sonra yeniden başlayabilirsin.

Ebeveyn temanın css dosyasını, çocuk temasına çekmeden önceki görünümü, yukarıda ki resimdeki gibi olacaktır. Alttaki resim ise, css dosyasını @import veya phh kodları ile, tanıttıktan sonraki halidir.

Sonuç olarak, WordPress Child teması oluşturmak çok kolaydır. Sitenizde büyük değişimler yapmadan önce, bir çocuk teması oluşturmalısınız. Böylelikle güncelleme aldığınızda, yaptığınız değişiklikler kaybolmaz.

Kaynak: wpdenizi.com/wordpress-child-temasi/

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.